" چرا برای کسب و کارمان نیاز به سایت داریم؟ – بخش دوم -
چرا برای کسب و کارمان نیاز به سایت داریم

چرا برای کسب و کارمان نیاز به سایت داریم؟ – بخش دوم

قبلا در مطلب ” چرا برای کسب و کارمان نیاز به سایت داریم؟ – بخش اول ” راجع به دلایل داشتن وبسایت همراه با بهانه‌گیری‌های مختلفی که از سمت صاحبین کسب و کار ایجاد می‌شود را بازگو کردم و دوباره می‌گم یادتان باشد خیلی از مشتریان قبل از خرید کالاهای مدنظر خود به سراغ سایت‌ها رفته و در آنجا اطلاعات کسب می‌کنند. داشتن حضور فعال و قوی در این حوزه می‌تواند بازاریابی قوی را نتیجه دهد تا بتوانید بهترین بازخورد را از فضای آنلاین کسب و کار خود دریافت کنید و این موضوع می‌تواند سرعت بهتری داشته باشد که در کنارتان یک مشاور کسب و کار در فضای مجازی مناسب داشته باشید. در ادامه به شما ۸ دلیل مهم برای داشتن سایت را خواهم گفت که به ما دلیلی برای ایجاد سایت می‌دهد تا ما هم بتوانیم نسبت به رقبایمان جلو تر باشیم یا خودمان اولین نفر باشیم.

کسب و کار

۸ دلیل مهم برای داشتن سایت:

۱- افزایش اعتماد و اعتبار
بخش عظیمی از ارتباط در سایت شکل می‌گیرد. افراد با ورود به سایت شما می‌توانند حس حرفه‌ای بودن و اعتماد کردن را ایجاد کنند. سایتی که همیشه در حال به روز رسانی می‌باشد و در نتایج اولیه جستجوها قرار می‌گیرد، همه این‌ها می تواند اعتبار شما را افزایش دهد و باز بهتر می‌شود که نمادهای مرتبط مثل اینماد و… را نیز برای سایت خود دریافت کنید.

۲- با داشتن سایت اعتبار کسب کنید
سایت به دلیل داشتن هویت بالا به نسبت شبکه‌های اجتماعی می‌تواند اعتماد مخاطب را راحت‌تر جذب کند. در این فضا می‌توانید نظرات افراد و مشتریان خود را به صورت مستقیم وارد کنید. به نوعی مخاطبین شما بدون دردسر می توانند کار و فعالیت شما را مشاهده کنند و از کیفیت کار شما اطلاع پیدا کنند و خود در کنار سایت نمادهای الکترونیک با توجه به اینکه برای ثبت و تمدید دامنه‌های IR انجام احراز هویت نیز اجباری شده است، یک مرحله دیگر به کسب اعتماد مخاطبان به شما کمک می‌کند.

ارزش کسب و کار

۳- افزایش تعداد مخاطبین و مشتریان
با وجود سایت‌های زیاد بحث بازاریابی مجازی یا بازاریابی محتوایی نیز بسیار گرم می‌باشد. همه سایت‌ها برای دیده شدن در تلاش هستند تا در رتبه‌های بهتر نتایج جستجو گوگل قرار گیرند. به راحتی فرد می‌تواند از قیمت و کیفیت کار شما مطلع شود و از همین طریق با شما ارتباط برقرار کند. شما با داشتن سایت دغدغه مکانی ندارید و محدوده فعالیت شما حدی ندارد به نوعی تمام افراد می‌توانند از سایت شما دیدن کنند.

۴- مقرون به صرفه بودن به نسبت روش‌های سنتی و قدیمی
شما برای طراحی سایت حتما نباید دارای یک تیم بسیار حرفه‌ای باشید. خیلی اوقات طراحی سایت را به تیم‌هایی می‌سپارید و در ادامه کار خود با یک سری آموزش دیدن می‌توانید ادامه کار را پیش ببرید. البته پشتیبانی آن گروه نیز در این راه می‌تواند کمک کننده به شما باشد. ولی قطعا شما با هزینه کم‌تری می توانید بی نهایت شعبه برای خود در فضای مجازی راه اندازی کنید و همچنین در زمان کمتری هزینه آن را از همین طریق به دست آورید.

branding

۵- تسلط کامل بر کسب و کار خود
شما از طریق سایت می‌توانید تسلط بسیار زیادی بر محصولات و خدمات خود داشته باشید. از طریق وبسایت می‌توانید از کیفیت محصولات خود و نظر مشتریان خود اطلاع پیدا کنید. همچنین از سلیقه و نیاز بیشتر مشتریان خود اطلاع کسب کنید و در همان جهت برنامه ریزی کنید.

۶- برندسازی و استفاده از بازاریابی‌های نوین
یکی از مهم‌ترین کارها در این فضا نشان دادن خود به افراد زیادی در این فضا می‌باشد. شما می‌توانید معرفی کاملی از خود داشته باشید و آشنایی خوبی نسبت به شما پیدا کنند. کاری که شما بدون داشتن سایت غیرممکن است یا به سختی می‌توانید انجام دهید. به نوعی بتوانید به نحوه درستی برندسازی را صورت دهید و جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه بهتر مقاله‌ی ” در انتخاب نام و شعار برند به چه مواردی باید توجه کنیم ” را مطالعه کنید.

رضایت مشتریان

۷- نوع خریدهای امروزه
بازارهای اینترنتی روزبه‌روز و ساعت‌به‌ساعت پررونق‌تر می‌شوند و موفق می‌شوند تا افراد زیادی را به جمع مشتریان مجازی خود اضافه کنند. امروزه مردم برای صرفه‌جویی در زمان، نماندن در ترافیک و خستگی‌های گشتن در بازار و… تمایل دارند تا اینترنتی(آنلاین) خرید کنند. اگر شما برای کسب‌وکار خود وب سایتی نداشته باشید، باید بگوییم جمعیت زیادی از مشتریان خود را از دست می‌دهید و یکی از مزیت‌های سایت این است که اگر رضایت مشتریان را جلب کنید، آدرس سایتتان را به آشنایان خود می‌دهند و هرروز بر تعداد آن‌ها افزوده می‌شود. (در واقع به صورت رایگان برای شما بازاریابی محتوایی را انجام می‌دهند.)

۸- داشتن اطلاعات مشتریان
به فرض اگر اجناس جدیدی را به فروشگاه خود اضافه کرده باشید و مایل باشید تا این موضوع را به اطلاع مشتریانتان برسانید و حتی اگر هم شماره‌های آن‌ها را داشته باشید، ارسال تک‌تک به شماره‌های آن‌ها کاری بسیار زمان‌بر و خسته‌کننده است ولی اگر سایتی داشته باشید که خود مشتریان تلفن یا آدرس ایمیل خود را وارد کنند، به‌راحتی و با چند کلیک ساده می‌توانید آن‌ها را مطلع کنید. ( استفاده از خبرنامه‌های وبسایت)

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سایر مقالات منتشر شده