جلسه مصاحبه شغلی بخش مهمی از زندگی هر فرد به شمار میرود. دقایقی که میتواند تعیین کند که آیا به شغل دلخواهتان در شرکت یا سازمان مورد نظر دست مییابید یا نه؟ مصاحبه شغلی یکی از مهمترین مراحل شروع شغل حرفهای هر فرد است. با دانستن چند نکته کلیدی در مورد چگونگی انجام مصاحبههای شغلی و بایدها و نبایدهای آن، میتوانیم این مرحله از فرآیند استخدام خود را هموارتر کنیم و یادتان باشد مصاحبه کارفرما با کارجو از یافتن و کسب شغل، یکی از پراسترسترین و سختترین قدمها محسوب میشود و زمانی سختی این کار بالاتر میرود که مجبور باشید با سبک صحیح مصاحبه با مصاحبهگر وارد صحبت شوید. قبلا به شما آموزش ؛ چطور یک رزومه خوب بنویسیم ؛ را دادم و حالا که رزومهی کاری خودتون را آماده کردید بریم به سراغ نکاتی که برای آمادگی قبل از جلسه مصاحبه شغلی لازم است بدانید و انجام دهید. برای مطالعه این مقاله با من همراه باشید.
در مصاحبه شغلی چه سوالاتی از کارجو پرسیده میشود؟
در اغلب مصاحبههای شغلی، یکسری سوالات عمومی از کارجو پرسیده میشود که در بسیاری از مواقع تعدادی از این سوالات به دفعات در مصاحبههای بعدی تکرار میشوند. برخی از این سوالات عبارتند از:
چرا باید شما را استخدام کنیم؟ خودتان را در یک کلمه توصیف کنید یا در مورد نقاط ضعف و قوتتان توضیح دهید.
آیا قبلا جایی کار کردهاید؟ اگر بله، چرا آنجا را ترک کردهاید؟ چرا تاکنون در جایی مشغول به کار نبودهاید؟
آیا تا به حال به این فکر کردهاید که بهتر است کارآفرین بوده و برای خودتان کار کنید؟ انتظار شما از محیط کارتان چیست؟
آیا به انجام کار گروهی یا تیمی علاقه دارید؟ آیا مایل هستید در ازای مبلغی هنگفت، صداقت خود را زیر پا بگذارید؟
میتوانید بگویید که چرا ممکن است کسی دوست نداشته باشد با شما کار کند؟ اگر با همکاران یا مدیران خود به مشکل بخورید، چه واکنشی نشان میدهید؟
حقوق درخواستی شما چقدر است؟ موفقیت را چگونه توصیف میکنید؟
در چند سال آینده، خود را در چه موقعیتی میبینید؟
یادتان باشد مصاحبه گر را دست کم نگیرید و سعی نکنید که از طریق بازی با کلمات او را گول بزنید و بدانید او متخصص انجام اینکار است و سعی کنید به سوالات او واضح و مشخص پاسخ دهید و چیزی که نیستید را بیان نکنید. همچنین سعی کنید هر تخصص یا مهارتی که دارید، مستند باشد، به عنوان مثال نمونهکارها یا گواهینامهها و جوایز دریافت شده مثالهای مناسبی هستند. شما در خصوص مهارتهای خود با دیگران مقایسه خواهید شد پس به مواردی اشاره کنید که واقعا نحوه انجام آن را به بهترین نحو بلدید.
مواردی که بهتر است در هنگام مصاحبه شغلی رعایت کنید:
قبل از مصاحبه، کمی در مورد شرکت مورد نظر تحقیق کنید و سایت و شبکههای اجتماعی شرکت را بررسی کنید.
در برخورد با افراد شرکت یا مجموعه، تواضع و احترام را رعایت کنید.
به خود استرس راه ندهید و ظاهری آراسته و تمیز داشته باشید.
با آدامس وارد جلسه مصاحبه نشوید.
با پرهیز از پرحرفی، مفید صحبت کنید.
موقع صحبت از انگشت اشاره خود استفاده نکنید.
به موقع سر قرار حاضر شوید. (وقت شناسی یک از نشانههای شخصیت شماست و در نمره ارزیابی، نقش مهمی دارد.)
خود را آویزان نشان ندهید، درباره شرکت تحقیق کنید، در مصاحبه کاری دروغ نگویید، منطقی باشید و خود را نبازید.
در قسمت بالا راجع به سوالاتی که مصاحبهگر از کارجو میپرسد و چه مواردی بهتر است رعایت شود صحبت کردیم و در ادامه به موضوعات ظاهری و… میپردازیم:
ظاهر:
یک ظاهر خوب و شیک اولین چیزی است که مصاحبهکننده آن را میبیند. به عبارتی دیگر اولین عامل تاثیرگذار روی مصاحبهکننده، ظاهرتان است. اگر در اولین تاثیرگذاری موفق شدید از همان ابتدا ذهنیت خوبی را در ذهن مدیر شرکت ایجاد کردهاید. برای مصاحبه نباید حتما کت و شلوار شیک و اتوکشیده به تن کنید. قبل از مصاحبه باید در مورد محیط کاری آن جا اطلاعات کسب کنید؛ باید بدانید که آیا فضای کاری مورد نظرتان فضایی رسمی است یا نه؟ به عنوان مثال وقتی برای کار در یک فروشگاه به عنوان فروشنده مصاحبه میدهید بهتر است که لباس مرتب و راحت بپوشید و به اصطلاح شسته و رفته ظاهر شوید؛ پوشیدن لباس رسمی در این محیطها اشتباه است.
در مصاحبه کاری چگونه خود را معرفی کنیم؟
برای معرفی خود طبق فرمول زیر عمل کنید:
نام و نام خانوادگی
مدرک تحصیلی
شغل
مدت زمان سابقه کاری
دلیل انتخاب شغل
کمکی که در شغل خود به دیگران میدهید
به طور مثال: من امیر قیومی کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی گرایش بازاریابی و مدرک MBA را دارم و ۶ سالیست به عنوان مشاور کسب و کار در فضای مجازی مشغول به کارم و با توجه به رشد و توسعه خوبتون مایل به همکاری با شما هستم و میتوانم به رشد و توسعه هر چه بهتر و حرفهای شما در فضای مجازی کمک کنم.
نکته مهم۱ : رزومهی خود را بروزرسانی کرده و یک نسخه از آن را در مصاحبه همراه خود داشته باشید. بروز نگهداشتن رزومه به شما کمک میکند تا بدانید که نسبت به سال گذشته چقدر پیشرفت کردهاید و در نهایت میتوانید خود را ارزیابی کنید.
نکته مهم ۲: با توجه به اینکه برخی از شرکتها، مشکلی با حضور در جلسه مصاحبه به همراه شخصی دیگر مانند همسر، پدر، برادر و… ندارند ولی همچنان برای بسیاری از کارفرمایان این مساله یک نمره منفی به حساب میآید. در صورت امکان و با توجه به اطمینان از محل مصاحبه، تنها در این جلسه حاضر شوید تا اعتماد به نفستان را نشان دهید. به هر حال این نوعی نمایش از مسئولیتپذیر بودن شماست.
نکته مهم۳: در مصاحبه، صحبت کردن راجع به دستمزد سخت است ولی مصاحبهگر از این موضوع به عنوان یک ترفند استفاده خواهد کرد. اگر مصاحبهگر از شما در مورد حقوق درخواستی سوال کرد، حقوق درخواستی منطقی خود را اعلام کنید و یا بگویید که هر چه توافق طرفین باشد. هرگز نگویید برای من حقوق مهم نیست؛ ارزش خود را با این حرف پایین نیاورده و در عین حال از درخواست رقمهای بالا و غیرمعقولانه هم اجتناب کنید.