امروزه بازاریابی شما باید هدفمند و اصولی باشد تا در بازار رقابتی بتوانید به جایگاهی که مدنظرتان است برسید و در این مقاله دربارهی بازاریابی هدفمند یا Targeted Marketing صحبت خواهم کرد. در حال حاضر همه کسب و کارها به دنبال جذب مشتری هستند و شما در هر حوزهای که فعالیت کنید، احتمالا رقبای زیادی خواهید داشت؛ بنابراین اگر میخواهید بقا و موفقیت کسبوکارتان را تضمین کنید و در میان رقبا خودی نشان بدهید، باید سراغ شیوههای نوین و موثر بازاریابی بروید. یک زمانی بازاریابی انبوه رواج داشت که بیزینسها بر جمعیت انبوهی برای تبلیغات و فعالیتهای بازاریابی تمرکز میکردند؛ اما حالا بهتر است که تمرکزتان را روی گروههای خاصی بگذارید که به خدمات یا محصولات شما نیاز دارند و احتمال زیادی وجود دارد که تبدیل به مشتری وفادار شما شوند.
بازاریابی هدفمند چیست؟
یک نوع استراتژی بازاریابی که در آن، ابتدا بازار به چند بخش مشخص تقسیم و سپس فعالیتهای بازاریابی مشخصی برای جذب یک یا چند بخش سودآور (محصول یا خدمات شما) در نظر گرفته میشود. مشخصبودن بازار هدف به شما اجازه میدهد بدانید چه پیامی را در چه زمانی و از چه طریقی ارسال کنید. از طرفی، چون این پیام بر اساس علاقه یا نیاز طرف مقابل آماده شده است، تاثیرگذاری بیشتری دارد و امکان دریافت بازخورد بهتری را نسبت به سایر روشهای بازاریابی برای کسب و کار شما میتواند داشته باشد.
تقسیمبندی جمعیتی بازار هدف
در تقسیمبندی جمعیتی تارگت مارکتینگ، مصرفکنندگان بر اساس ویژگیهایی خاص مانند سن یا سطح درآمد، طبقهبندی خواهند شد. ویژگیهای معمولی که در تقسیمبندی جمعیتی باید در نظر بگیرید، شامل موارد زیر هستند.
- سن
- جنسیت
- قومیت
- سطح درآمد
- تعداد اعضای خانواده
- سطح تحصیلات
- وضعیت تاهل
- نژاد
- موقعیت جغرافیایی
چگونگی تعریف مشتری هدف
یک راه عالی برای تعیین بازار هدف و مشتری هدف، تحقیق در مورد جمعیتشناسی مشتریان بالقوه و ایجاد پرسونای مشتری است. پرسونا، نمایشی فرضی از مشتری ایدهال کسبوکار بوده و به شما کمک میکند نیازهای مشتری هدف خود را بهتر درک کنید. برای شناسایی مشتری هدف باید فردی را تصور کنید که بیشترین سود را از محصول یا خدمات شما میبرد. برای این کار لازم است به سوالات زیر پاسخ دهید.
- مشتری هدف چند سال دارد؟
- مشتری هدف کجا زندگی میکند؟
- مشتری هدف چه شغلی دارد؟
- علایق مشتری هدف چیست؟
- مشتری هدف چه نیازهایی دارد؟
- کدام محصول و خدمات، نیازها و خواستههای مشتری هدف را برطرف میکند؟
استراتژی هدفگیری شما چیست؟
بعد از تعیین و طراحی پرسونا و شناخت مخاطبان و مشتریان، نوبت به تعیین استراتژی هدفگیری میرسد. باید بررسی کنید که از چه روشی میخواهید به مخاطبان هدف دست یابید. میخواهید تمام بازار هدف را مخاطب قرار دهید و به حداکثر مخاطب دست پیدا کنید یا فقط سراغ بخش خاصی بروید که بیشترین سودآوری را برای کسبوکارتان دارد؟ تعیین استراتژی های مختلف انتخاب بازار هدف به نوع بیزینس و اهدافتان نیز بستگی دارد.
9 مزیت بازاریابی هدفمند در بازاریابی کسب و کار:
۱- برآورده کردن نیازهای مصرف کننده : تامین نیازهای مشتری
۲- تضمین بقاء، رشد و شهرت مجموعه یا سازمان
۳- گسترش دادن کسب و کار
۴- قیمت گذاری منصفانه
۵- بسته بندی و ارائه بهتر محصولات
۶- ایجاد ابزارهای متعدد برای فروش بیشتر
۷- مدیریت تقاضا
۸- وارد کردن کسب و کارها به رقابت
۹- افزایش فروش
برای رشد سریع، هدفمند عمل کنید!
همیشه شنیدهایم که میگویند بهجای سخت کار کردن، هوشمندانه کار کنید! بازاریابی هدفمند، راهکاری مناسب برای آنهایی است که ترجیح میدهند هوشمندانه کار کنند. کسبوکاری که به دنبال موفقیت در میان رقبای سرسخت بازار است، باید برای تدوین برنامههای بازاریابی خود، بازار هدف و مشتری هدف تعیین کند. به شما توصیه میکنم ۳ مقالهی ؛ فرق فروش و بازاریابی از نظر اهداف، فرآیند، استراتژی و مشتریان چیست؟ ؛ – ؛ چه تفاوتی بازاریابی محتوایی با تبلیغات دارد؟
؛ – ؛ ۴روش بازاریابی موثر در فضای مجازی ؛ را مطالعه کنید.