وقتی واژهی بازاریابی محتوایی را مطرح میکنیم، ناخودآگاه ذهنیتها به سمت وبسایتها، رسانههای اجتماعی و… جلب میشود. اما این واژه گستردهتر از این حرفهاست. سالهای بسیار دور، قبل از اینکه حتی تصوری از اینترنت وجود داشته باشد، غارنشینان با نقاشی روی دیوارهها در حال تولید محتوا بودند اما قرار گرفتن واژهی بازاریابی در کنار محتوا قدمت چندان زیادی ندارد و بازاریابی به معنای رفع نیازهای مخاطبان است و امروزه آن را در کنار کلمات مختلفی میبینیم به این دلیل است که نیازهای مخاطبان گستردهتر و رفع آن به مراتب پیچیدهتر شده است. آیا برای رفع نیازهای مخاطبان راه بهتری جز ارزشآفرینی برای آنها وجود دارد؟ ( این سوال را شما پاسخ دهید و در بخش نظرات برای من بنویسید.)
بازاریابی محتوایی ترفندی است که برندها از آن برای جذب و تبدیل مخاطبان به مشتریان و تبدیل مشتریان به خریداران دائمی استفاده میکنند. به عبارت بهتر برندها با تولید و ترویج محتوای رایگان و ارزشمند در تلاش هستند با مشتریان خود ارتباط برقرار کنند و با آنها تعامل داشته باشند تا مردم آنها را بشناسند، اعتماد کنند و به خرید و فروش با آنها بپردازند. زیرا محتوا، ارتباط ایجاد میکند. ارتباط، اعتماد میآفریند و اعتماد کسبوکار شما را رونق میبخشد.
مردم امروزی دیگر با یک سری شعار به شما اعتماد نمیکنند، آنها به دنبال چیزهای ارزشمندی هستند که به آنها علاقهمند باشند و بازاریابی محتوایی این نیاز آنها را برطرف میکند. مزیت بازاریابی محتوایی نسبت به سایر انواع بازاریابی در این است که سعی نمیکند به مردم بگوید شما، برند فوقالعادهای هستید بلکه این موضوع را با داستانسرایی به مردم نشان میدهد. مردم دیگر از تکنیکهای بازاریابی سنتی خسته شده و اغلب، با چشم پوشی از بنرها و داد و بیدادهای تبلیغاتی و بیلبوردهای تبلیغاتی، تبدیل به افراد ماهری در کسب اطلاعات شدهاند.
به همین دلیل امروزه کسب و کارهای آنلاین نیازمند ارائهی چیزی فراتر از یک سری شعار تبلیغاتی هستند، چیزی که ارزش جدیدی در زندگی آنها ایجاد کند، به آن بازاریابی محتوایی میگویند. مهم نیست که چه نوع کسب و کاری را در فضای مجازی دارید، یک شرکت بزرگ نرمافزاری هستید و یا وب سایت یک رستوران غذا را مدیریت میکنید، همه کسانی که با کسب و کار شما ارتباط دارند به دنبال گرفتن یک حس خوب از برند شما هستند تا در نهایت زندگی بهتری داشته باشند.
هر کسب و کار آنلاینی، بسته به نوع خود باید دلایل مناسبی را به خوانندگانش بدهد که دوباره به آن سر بزنند و یا اینکه آن را در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارند. این دلیل می تواند یک محتوای آموزشی، یک مطلب طنز، یک تحلیل دقیق و یا هر محتوای دیگری باشد که قادر است گفتگو ایجاد کند و یادتان باشد بازاریابی محتوایی با مردم همصحبت شدن است.
ما ۳ دسته بازاریابی محتوا داریم که شامل:
آفلاین
آنلاین
ترکیبی
چرا کسبوکارها به بازاریابی محتوایی نیاز دارند؟
۱) محتوا، ارتباط ایجاد میکند و این ارتباط اولین بخش از زنجیرهی اعتمادسازی برای برندهاست
۲) مردم تبلیغات را نمیخوانند، اما برندها نیاز دارند که جلوی چشم مخاطبانشان باشند.
۳) بازاریابی محتوا مخاطبان مخاطبان شما را هم جذب میکند.
۴) بازاریابی محتوایی یکپارچگی ایجاد میکند.
۵) مهمتر از همه اینکه مشتریان شما به بازاریابی محتوایی نیاز دارند
همین موارد بالا در نهایت باعث افزایش آگاهی از برند، ایجاد سرنخهای بازاریابی، افزایش فروش و برندینگ را به دنبال خواهند داشت.
چگونه به صورت صحیح بازاریابی محتوایی انجام دهیم؟
همانطور که قبلا در مقاله ” ۸ قدم تا راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی ” بخشی نسبت به آمیخه بازاریابی که به صورت 4P، 7Pو… بود، توضیح دادم و حالا به صورت فرایند 4 مرحلهای این موضوع برای بازاریابی محتوایی وجود دارد که به صورت زیر است:
گام اول: تعیین استراتژی در بازاریابی محتوایی(Strategy)
در تدوین یک استراتژی بازاریابی محتوایی خوب چند مرحله را باید مدنظر بگیرید، الگوی SMART اینجا هم به کمک بازاریابان میآید و کمک میکند تا به صورت منظم کار خود را پیش ببرند.
۱) قبل از هر چیزی باید مشخص کنید که چه نوع محتوایی مناسب مخاطبان شما است، انواع مختلفی از محتوا وجود دارد و اگر آشنایی نسبی با هر کدام از آنها داشته باشید، براساس هدفی که دارید میتوانید بهترین را انتخاب کنید. علاوه بر هدف، بودجهی در دسترس، نیروی انسانی و مواردی از این قبیل نقش تعیینکنندهای خواهند داشت.
۲) یکی از ویژگیها و قانونهای اصلی بازاریابی اندازهگیری است، زیرا با اندازهگیری مسیری را که پیمودهاید به خوبی خواهید دید و مانعهای بعدی را بهتر رد خواهید کرد. در تعیین استراتژی بازاریابی محتوایی مانند هر بازاریابی دیگری اندازهگیری از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است.
۳) سومین اصل از الگوی اسمارت، قابلیت دسترسی است. در این مرحله از کار بیش از هر چیز باید به این فکر کنید که به کدامیک از دلایلی که در بخش قبل ذکر کردیم میخواهید تولید محتوا کنید؟ سپس هدف خود را به وضوح تعریف کرده و کارهایی که برای هموار کردن مسیر انجام خواهید داد بیابید.
۴) حال براساس نوع کسبوکار و محصولات یا خدماتی که ارائه خواهید کرد، بهترین ایده برای محتوای خود را تعیین کنید.
۵) در مرحلهی آخر تعیین خواهید کرد که در چه محدودهی زمانی باید به هدف خود برسید. اهداف خود را بخش بخش کرده و برای هرکدام زمانبندی و هدف تعیین کنید.
گام دوم: تولید محتوا (Creation)
پس از اینکه به طور کامل مخاطبان، نیازها و اهدافشان مشخص شد، تدوین یک تقویم محتوایی اساسی ضروری است. برای تدوین تقویم محتوایی خود رعایت موارد زیر ضروری است:
موضوعات مختلفی را که پوشش خواهید داد، دستهبندی کنید.
دستهبندیها و موضوعات مختلف را در روزهای مختلف هفته پخش کنید.
جدولی تهیه کنید و به تعداد روزهای هفته که مطلب منتشر خواهید کرد، ستونبندی انجام دهید.
زیر هر ستون عنوان محتوا، کسی که محتوا را تهیه خواهد کرد و نوع محتوا را تعیین کنید.
تاریخ و زمان دقیق تحویل و انتشار مشخص و معین باشد.
تقویم خود را طوری طراحی کنید که برای همهی اعضای تیم قابل فهم باشد. (ساده سازی کنید)
میتوانید به صورت هفتگی یا ماهانه این تقویم را بروزرسانی کنید.
گام سوم: ترویج یا تبلیغ در بازاریابی محتوایی (Promotion)
اکثر کسبوکارهایی که ما با آنها مواجه میشویم، این مرحله را رد میکنند. برخی به بازاریابی برای محتوایشان فکر نکردهاند و برخی دیگر معتقدند اگر محتوای شما فوقالعاده باشد اصلا نیازی به بازاریابی ندارد و همین اعتقاد باعث میشود تمام زحمتهای آنلاین از بین برود. یادتان باشد شما محتوای فوقالعادهای تولید کردهاید، حال مردم باید آن را ببینند، بخوانند و اگر به اندازهی کافی ارزشمند بود در معرض دید دوستان خود قرار دهند. اما این دیگر به شما بستگی دارد که مخاطبهای خود را بیابید، کانالهایی را که عضوش هستند را شنایی و محتوای خود را در آنجا نشر دهید.
گام چهارم: آنالیز بازاریابی محتوایی (Analytics)
همهی استراتژیهایی که شما تعیین خواهید کرد، همهی دستهبندیها و موضوعات، کانالهایی که برای تبلیغ استفاده خواهید کرد؛ طبیعتا نتیجهی مثبتی نخواهد داشت و ممکن است بیشتر زمان شما صرف کارهای بیاهمیت شود و در نتیجه آنطور که باید به نتیجهی دلخواه خود نرسید. بنابراین معیارهای اندازهگیری محتوا را پیدا کنید، آنها را بررسی کنید و مسیر را شفافتر دنبال کنید. هر چه که شما را از هدفهایتان دور میکند حذف کنید و هر آنچه که شما را به هموار شدن راه کمک میکند رشد و توسعه دهید.
بازاریابی محتوا باعث افزایش ترافیک وب و بهبود سئو سایت شما میشود
واضح ترین مزیت بازاریابی محتوا افزایش بازدید کننده وب سایت شماست که اهمیت بسیاری دارد ساختن محتوای مفید مخاطبین را به وب سایت شما می آورد جایی که احتمالا محصولات و اطلاعات تماس شما نیز در دسترس آنها است ! بازاریابی محتوا جهت بهبود سئو منافع بسیاری دارد به طور خلاصه میتواند لینکهایی را از جانب وب سایتهای دیگر برای شما به وجود آورد و برای گوگل این به معنی مهم بودن شماست و در نتیجه در کلمات بیشتری رتبه بالا کسب میکنید.