حفظ منابع انسانی از عوامل اصلی بقا، سلامت و رمز موفقیت هر کسبوکاری است. نگهداشت افراد نمونه در هر کسبوکاری باعث جذب مشتری، برنامهریزی موثر و افزایش دانش و درآمد در آن کسب و کار میشود. به بیانی دیگر شما نمیتوانید به سمت اهداف سازمانیتان حرکت نمائید در صورتی که موتور محرکه خود را از دست دادهاید! دلیل اهمیت حفظ منابع انسانی برای سازمانها چیست؟ روشها و رویکردهای موثر در حفظ منابع انسانی کداماند؟ در این مطلب با نکات کلیدی در مورد حفظ و نگهداشت نیروی انسانی آشنا خواهیم شد. کارکرد مدیریت حفظ و نگهداشت منابع انسانی با حفاظت و ارتقای سلامت جسمی و روانی کارکنان مرتبط است. برای دستیابی به این هدف، انواع مختلفی از مزایای کاری جانبی از جمله تسهیلات مسکن، تسهیلات درمانی و آموزشی، تسهیلات حمل و نقل و… در اختیار کارکنان قرار میگیرد.
راههای حفظ منابع انسانی:
۱– شفافیت انتظارات یا رضایت شغلی: مستقیما با حفظ منابع انسانی در ارتباط است. یکی از راه های افزایش رضایت شغلی، روشن بودن و شفافیت انتظارات کسب و کار و مدیران سطوح بالا از کارکنان است. به بیان دیگر اگر نیروهای کسب و کار، آگاهی واضحی از آنچه از آنان توقع می رود داشته باشند، احتمال رضایت آنان از کار افزایش مییابد.
۲– کیفیت نظارت: سطح کیفی نظارت بر کارکنان در حفظ منابع انسانی بسیار حائز اهمیت است. در بسیاری موارد، کارکنان برای فرار از مدیران بالادستی خود کسب و کار را ترک می کنند. به عبارت دیگر آن ها سازمان را ترک نمی کنند، بلکه مدیران خود را ترک می کنند.
۳– آزادی بیان: آزادی نیروها، در بیان آزادانه عقیده خود در کسب و کار یکی دیگر از ارکان حفظ منابع انسانی شمرده می شود.
۴– بهره بری از استعدادهای شخصی: تک تک کارکنان جدای از وظایف و مسئولیتهای محوله، دارای استعدادها و مهارتهای خاص خود هستند. آگاهی سازمان از این استعدادها و مهارتها، میتواند در هنگام لزوم نه تنها برای سازمان مفید واقع شود، بلکه به ؛افزایش انگیزه منابع انسانی؛ سازمان نیز کمک کند.
۵– برخورد منصفانه و عادلانه: برخورد منصفانه و عادلانه با کارکنان یکی از اصلی ترین ارکان تحکیم بسترهای حفظ منابع انسانی شمرده میشود. منظور از این مسئله، نه تنها رعایت انصاف در تطابق میزان کار با دستمزد، بلکه توجه به مسائلی از قبیل سابقه کاری و تواناییهای شخصی هر نیرو است.
۶– آموزش و ابزارهای در دسترس: یکی از راههای حفظ منابع انسانی، کمک به افزایش توانایی کارکنان است.
۷– ایجاد فرصتهای رشد و ارتقا: تجربه ثابت کرده است که بهترین نیروهای هر سازمان، آن دسته از نیروهایی هستند که با شدت بیشتری در جستجوی راههای پیشرفت و ارتقای شغلی و شخصی خود هستند.
۸ – ایجاد حس وجود داشتن و ارزشمند بودن: ایجاد حس وجود داشتن در حفظ منابع انسانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. منظور از ایجاد حس وجود داشتن، ایجاد بسترهایی است که در آن تک تک کارکنان نه صرفا به عنوان جزئی از ساختار سازمانی، بلکه به عنوان یک انسان توانایی ابزار وجود داشته باشند.
نتیجهگیری:
همانطور که در این مقاله به صورت مفصل به آن پرداخته شد، یکی از هزبنههای پیشبینی نشده برای سازمانها؛ هزینههایی است که به تبع خروج افراد از سازمان بر سازمان تحمیل میشود و این درحالی است که با مقداری خلاقیت و دقت عمل میتوان از این امر در کسب و کار اجتناب نمود و تا حد خیلی زیادی این هزینهها را کاهش داد و نهایتا چند راهکار ساده اما مهم:
کارکنان کارآمد را شناسایی و حمایت کنید.
نبض ابتکارات آموزشی خود را حفظ کنید.
اتوماسیون اداری را وارد سازمان خود کنید.
استعدادهای درون سازمان خود را ارتقا دهید.
به یاد داشته باشید کارهای ساده و هزینههایی که برای نگهداشت و حفظ منابع انسانی خود انجام میدهید نتایج بسیار بزرگ و ارزشمندتری به همراه خواهد داشت.