برنامه ریزی چیست؟
برنامهریزی شامل تعیین اهداف کسبوکار، شکلگیری برنامهها و دورههای عملیاتی برای دستیابی به اهداف، تدوین برنامهها، زمانبندی اقدامات و تعیین وظایف برای اجرای آنهاست. برنامهریزی مقدم بر همه تلاشها و اقدامات است، زیرا این برنامهها هستند که نوع تصمیمات و فعالیتهای لازم را برای دستیابی به اهداف موردنظر تعیین میکنند و بعد از آن میتوانیم متوجه شیم کدام سمت برایمان بهتر است.
ماهیت برنامه ریزی چیست؟
به تلاش هماهنگ برای دستیابی به اهداف ازپیشتعیینشده است و به مدیران کمک میکند تا آینده سازمان یا کسب و کار را شکل دهد؛ بنابراین هدف از برنامهریزی، تأمین عقلانیت سازمان است. برنامه ریزی تابع مدیر است. هر مدیری، فارغ از سطحی که در سازمان فعالیت دارد، برنامهریزی میکند.
چطور یک برنامه هدفمند برای کسب و کار خودمان داشته باشیم؟
همه افراد در زندگی خود به برنامه ریزی جهت بهتر رسیدن به هدفشون احتیاج دارند. فرقی نمیکند که فرد مدیر، کارمند و یا… باشد، برای موفقیت در کار هم باید به درستی برنامهریزی کرد تا بتوان بهتر و به موقع به اهدافی که تعیین شده برسیم.
در ادامه بهتره بهتون بگم که هر کسبوکاری برای خود هدف، ماموریت و چشم انداز مشخص دارد. هر کسب و کاری سعی می کند بهترین برنامه ریزی ممکن را برای رسیدن به هدف خودش انجام دهد. اما خیلی از کسب و کارها هنگام برنامه ریزی نمیدانند که برنامه ریزی یک فرایند خطی نیست و به صورت یک چرخه میباشد. در چرخه برنامه ریزی کسب و کار به صورت مستمر در حال یادگیری است و با جلو رفتن برنامه، موارد جدیدی را متوجه میشود و به عقب باز میگردد تا برنامه ریزی خود را در مراحل مختلف چرخه اصلاح کند یا تغییر دهد البته با راهنمایی که میتواند از مشاور یا منتور یا کوچ بگیرد. همان طور که می دانید برنامه ریزی یکی از وظایف مهم مدیران است. هر مدیری باید انعطاف پذیری لازم را داشته باشد تا بتواند برنامه ریزی کسب و کار خود را مرتبا بازبینی کند و در صورت نیاز تغییر دهد.
چرا به یک برنامه کسب و کار نیاز دارید؟
۱.برای روشن کردن ایدههای خود تا بدانید کدامها بیشتر نزدیک به عملیاتی شدن و اجرایی شدن هستند.
۲.برای کشف و حل مشکلات احتمالی و قطعی پیش روی کسب وکار.
۳.به عنوان یک سند رسمی مستنداتی را داشته باشید تا در زمان لازم بتوانید ارائه دهید.
۴.تا با رشد کسب و کار، شما را نیز راهنمایی کند که الان در چه مرحلهای و کجا هستید.
چطور برای کسب و کار خود برنامه ریزی کنیم؟
شما با مشخص کردن موضوعات زیر به راحتی میتوانید متوجه شوید که چطور میتوانید یک برنامه هدفمند برای کسب و کار خودتان بنوسید، پس با من همراه باشید:
1.اهداف کسبوکار را تعیین کنید ترجیحا اهداف خود را به 3 بخش اهداف کوتاه مدت، اهداف میان مدت و اهداف بلند مدت تقسیم کنید.
2.محصولات و خدمات را تشریح کنید و در صورت لزوم جزییات آنها را مشخص کنید.
۳.مخاطب هدف را تعریف کنید.(شامل منطقه، سن و…)
۴. برنامه بازاریابی را تبیین کنید.( در مقالات بعدی بیشتر این مورد را توضیح خواهیم داد.)
۵. نیازهای اجرایی و ساختار سازمانی را مشخص کنید.
۶.امور حقوقی را در نظر بگیرید.
۷.امور مالی را برنامهریزی کنید.
۸.امور روانشناختی را پیشبینی کنید.
۹. موضوعات حیاتی یا احتمالات را در برنامه خود قرار هید.
۱۰. مشاوره گرفتن از مشاور کسب و کار
زمانی که نکات بالا را به درستی در کنار هم قرار دهید و انجام دهید در نهایت میتوانید خودتان اقدام به نوشتن مدل کسب و کار یا بیزینس پلن( یا همون نقشه راه کسب و کارتان) را انجام دهید.